2010. március 24., szerda

Régi újságok hírei 1


- Talán a téma és cím mint ötlet, könnyebben kitalálható, mint megtalálni az erzsébetfalvához kapcsolódó korabeli cikkek,  írásokat a régi lapok oldalait böngészve, még abban az esetben is, amikor a lapokon belüli keresés már megoldott. Rengeteg, ma már nem használatos kifejezést kellene ismerni és azok közül megtalálni a megfelelőt amit a keresőbe kell írni, hogy az találjon is valamit. Ki használja a "Vicinális" kifejezést mostanában?
 Miért is használná, amikor már nincsen "vicinális". :)



- Vicinális baleset. 
A Soroksári vicinális vasút ma este a külső-soroksári-úton elgázolta Hirstein Mór erzsébetfalvai szappanfőzőt. A szerencsétlennek mind a két lábát össze vagdalták a kerekek. A sérültet aki alig maradt életben, a Rókus-kórházban ápolják.
Országos Hírlap 
Budapest, 1898. április 18.



A szomorú hír után talán valami mást
Zsarolók szövetkezete.
Egy zsaroló-szövetség ellen hozott vádhatározatot a napokban a budapesti törvényszék. Öten kerültek vád alá, nagyon különös kompánia. Egy hentes és egy hentesné van bűnszövetségben, továbbá két állítólagos hirlapíró és egy állítólagos magánzónő. ( A hírlapírók csak olyan hírlapírók, mint amilyen magánzónő az állítólagos magánzónő, kinek épen az a mestersége, hogy ne legyen magánosan.)
.­Országos Hírlap - Budapest, 1898. április 18
.
Ez ugyan nem erzsébetfalvai hír, de a benne szereplő személyek, akár egy kabaréjelenet résztvevői is lehetnének. A felsorolásuk mosolyra kényszeríti az embert. A kifejezés, hogy "magánzó" ez nagyon tetszik nekem. Mondjuk ülök a krimóba mint munkanélküli, vagy ezért, mert nem kaptam munkát, vagy azért, mert nem is akarok dolgozni. Ha, esetleg valaki megkérdi mivel foglalkokzom, akkor jőn a flancos "magánzó" vagyok. Több kérdésre már nem is kell válaszolnom, mert senki meg nem kérdezi, hogy ez pontosan mit is jelent. Ezért találták ki.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia James!
De én megkérdezem. Mit is csinált a "Magánzó"?

Névtelen írta...

Szia James és Gyula!

"Magánzó
az, aki nyilvános hivatalt nem tölt be s tőkéjéből él.
Forrás: Pallas Nagylexikon"

(netről magyarázat a "magánzó" szóra)


Tök---re világos...ha pedig magánzónő, akkor is a...a ...töke-jéből él...


(bejegy: Zoltán-kiskiskosutis)

james 36 írta...

Hát, kérem vegyétek figyelembe, az igazoltatásnál kiderült, hogy senkinek sem volt tőkéje, egyedül a nagysága tudta igazolni, hogy ő valóban más töke-jéből él, mint ahogyan azt a Zoli is írta.
Mennyivel okosabb lettem ettől az eszmecserétől! Hurrá! Jó pap holtig tanul jeligére előadásokat vállalunk jó pénzért.

Névtelen írta...

Kedves Gyula! Hogy mit csinál a magánzó? Hát, természetesen magánzik.
Dodo