2010. március 29., hétfő

Régi újságok hírei 2


Országos Hírlap
Budapest, 1898, vasárnap, július 10.-én

Halálos kútfúrás.
Erzsébetfalva határában Bíró János egy kis majort épített. A major szélén, e hónap elején kutat kezdett ásni, melyben tegnap délután két órakor Huber István és Huber Béla munkások és a kútmester 14 éves fia, Leitner Jakab leereszkedtek. Alig voltak lent, az egyik ducz kifordul a helyéből és a mélységbe zuhant. A kút száját körülvevő deszkafal eltörött és a rája nehezedő homoktömeg a kútba zuhant, maga alá temetve a három szerencsétlen embert. A tanyán dolgozó emberek nem mertek a kútba leereszkedni, a fővárosból kihívott mérnök pedig csak n
égy órakor kezdhetett a kút kiürítéséhez. Csak éjféltájban húzták ki a három munkást, akik ez idő alatt megfultak a homokban.

Az Est
Budapest, 1926. április, 18.

Pesterzsébeti kőfaragó szerencséje.
Jelentkezett az újságíró-sorsjáték 150 milliós főnyereményének nyertese. Az újságíró-sorsjáték első főhúzásának főnyereményét, a 150.000.000 korona értékű négyszobás lakásberendezést Eckhardt József pesterzsébeti kőfaragósegéd nyerte meg a 15818 számú sorjeggyel. Eckhardt csak napok multán értesült arról, milyen szerencse érte, de közben már át is vette százötvenmillió értékű nyereményét. Az újságíró-sorsjáték legközelebbi húzása június 8-án lesz, amelyen többszáz milló értékű nyeremény kerül kisorsolásra, köztük a 400.000.000 értékű tíz vagón búza és a 140.000.000 értékű automobil.

Egy kis magyarázattal azért kiegészíteném a fenti hírt, a sok számjegy nem a nyeremény nagyságát bizonyítja, csupán a magas infláció miatt sok a nullák száma. A hírt a jobb olvashatóság érdekében gépeltem, és a szöveg az eredeti formájában került a lapra. Igazándiból nem tudom elképzelni, mekkora volt a valóságos értéke a nyereménynek. Az árakról csupán csak annyit tudok, hogy az újság ára 2 000.- és 3 000.- Korona volt, és időnként 500 ért kedvezményesen, amikor nagyon visszaesett a példányszám. Sajnos ez esetben nem szolgálhatok fotóval, a korabeli eszközök még nem készültek tömegével, és nem volt olcsó mulatság a fotografálás. Az akkori sajtóban megjelenő képek, már ami a nyomdatechnikát illeti sajnos, sok esetben nagyon gyenge minőségűek a közlés szempontjából. Nagy kár, mert szívesen nézegetem az archív képeket, és gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.

3 megjegyzés:

Zoltan írta...

Szia James!

Árösszehasonlítás kb. vonatkozásban az akkori postabélyegekkel kapcsolatosan tudok mondani összehasonlítást, pl. 1926 júniusban:
-normál levélbélyeg belföldre 2.000-3000,- Korona,
-ajánlott levél feladása normál súllyal küldeményként 5000,- korona.

(hozzász.: kiskiskosutis-zoltanez)

james 36 írta...

Szia Zoli!
Köszönöm az információt? Az sem volt egy olcsó világ akkoriban.
Mit szólsz ehhez a sorozathoz és a formátumhoz a megjelenítéshez?
Nagyon időigényes a kutakodás, de érdekes. Van már érdekes sport is, csak össze kell állítanom, plusz valami szöveg.
szia:

Unknown írta...

Szevasztok!

Ez az időszak elég izgalmas lehetett Pesterzsébeten. Ekkor épült a Vásárcsarnok (1925) Ennek történetéről szeretnék többet megtudni. Nem találtam róla szinte semmit. Pedig a kerület egyik védett épülete. Ha már a kutatást említed.
Tudnátok ebben nekem segíteni, valamilyen iránymutatással ?