2011. július 27., szerda

Pesterzsébet régi-photográfiák 13


A képekhez tartozó szöveg idézet, a forrás megjelölésével, és mivel könyvből valók az idézetek,  hivatkozásokat (link) sajnos nem tudok mellékelni.


Magyar Városok Monografiája
Pestszenterzsébet,
Az előszót írta: DR: CHIKÁN BÉLA polgármester 1936
 Csoma és Nagy fémdobozgyár , alakult 1927-ben. az üzem teljesen modern gépekkel, cca 22 munkagéppel van felszerelve, 15 munkással fémdoboz és sajtolt tömegcikkeket készítenek. 1933-ban elismerő oklevelet nyernek. A cég tulajdonosa Csoma Sándor és Nagy Lajos. Csoma 1889-ben Ujfehértón született, lakatos és fémesztergályos ipart tanult, több helyen gyakorolta majd, a Weiss Manfréd konzervgyárban volt üzemvezető. 1922-ben önállósította magát, majd 1927-ben Naggyal társulva létesítette mai üzemét. Neje Szána Kiss Lídia. Nagy Lajos Tokajon 1901-ben született a géplakatos ipart tanulta, majd atyja birtokának vezetésében vett részt. Járt technológiára, majd Csomával együtt létesítette mai üzemét.

Vármegyék országos címtára
Pest-Pilis-Solt-Kiskun-Vármegye
Általános ismertetője és címtára
Pesterzsébet Megyei Város
Írták: Nagy Győry István és dr. Balázs Adolf tiszti főügyész.
Nyomdatulajdonosok: Nagy és Veress, Szt. Erzsébet tér 14.
Az Üzem 1896-ban alakult Metkovich Aladár alapította, majd különböző nevek alatt szerepelt, 1931-től tulajdonosai: Nagy István 1905 –ben született Budapesten, szakmáját helyben tanulta. Sportegyesület pártoló és még számos egyesület tagja. Veress Ferenc Mikolán 1892-ben született, Szatmárnémetiben szabadult fel. 1909 -ben mint segéd az ország nagyobb városaiban és Budapesten dolgozott. Helyben 15 éve lakik, az EMTK vezetőségi tagja.  Háborúban 1915-től két évig teljesít katonai szolgálatot.
Megjegyzés:
az alsó  képnél, a kép aláírása nem egyezik a szövegben megjelenttel, mivel a nyomda megalakulása után több alkalommal változott annak tulajdonosa, esetenként a társ is.

2 megjegyzés:

Zettvel írta...

Szia James!
Mindig találsz valamim klassz témát és ezek a fotók is nagyon jók...
Kisüt belőle, hogy annyira meg van a hatása, romantikája...
Köszönet érte!

james 36 írta...

Szia Zoli
Köszi a jó szót.
Lassan a menybe megyek.