2010. október 24., vasárnap

Kitört a sörháború



Ma reggel kitört a sörháború Ausztriában

Bojkottálják az árdrágító sörgyárakat

Bécs, 1926. április 27.
Az Est bécsi szerkesztőségétől
Áll a harc a vendéglősök, kávéház-tulajdonosok, szállodások és szatócsok frontján a sörgyárak ellen, melyek felemelték a sör árát. Ma reggeltől sehol nem szabad sört kimérni nemcsak Bécsben, hanem egész Alsó-Ausztriában. A sztrájkoló vendéglősök, szállodások, kávéházak szatócsok számát a bojkott központi vezetősége, körülbelül 15000-re becsüli. A harc kitűnően van megszervezve. Százezrével nyomattak röpiratokat és plakátokat, amelyeket a hadszíntéren, tehát Alsó-Ausztria minden helységében szétosztottak és megmagyarázták a lakosságnak, hogy a sztrájk a lakosság érdekében indult meg. Kerékpáros őrjáratokat toboroztak, melyek kettesével járják be a főváros minden utcáját és a vidéket. Ahol sztrájktörőt találnak, onnan azonnal telefonon jelentést tesznek a központnak, mire, százas csoportokban kimennek a vendéglősök és alkalmazottaik, ellepik az illető helységet és egy palack szódavíz mellett órákig, elfoglalják az asztalokat, hogy ne lehessen sört kimérni. A bojkott előreláthatólag nem fog sokáig tartani, egyrészt azért, mert a sörgyárakat nagy veszteségek fenyegetik és nyilván engedni fognak, másrészt pedig a kormány közvetítőlég lépett föl, hogy a sörfőzőket az árdrágítás megszüntetésére kényszerítse.
megjegyzésem:

Én csak gratulálni tudok a sógoroknak, mi ugyanis el vagyunk maradva. Ha jól számoltam
84 –évvel? Kishazánkban nem voltak sör sztrájkok, ezért aztán lenne mit behozni, mivel a sör ára az árlapon, mára, olyan magasra mászott, hogy alig bírom elolvasni. Az égig ment, én meg szomorú vagyok, miért nem volt nálunk is sör sztrájk? Piás az van nálunk bőven, de a szolidaritásból egy kicsivel gyengébben állunk. Hol található olyan igazmagyarember, aki egy napot kibírna folyadék nélkül. Kéremszépen, és csak azt tudom mondani, hogy nálunk egy sör sztrájk, sokat mondok, ha 38 percnél tovább tartana. Az első gond akkor jelentkezne, amikor bedugulna a város a sok szirénázó mentőautó száguldozásától. Ugyanis nem győznék az elvonásos tünetekben szenvedő csőlakók elszállítását, az arra kijelöl egészségügyi intézetekbe. Ezek után a mi gyógykezelésünk következne a nyugdíjasoké, bár ez nem olyan sürgős, mivel mi a Multi –Trutyit a másodszorra is kifőzött „olcsó komló, híg a leved” lét isszuk, mivel gazdasági, és a zsebválság súlyos esete forog fenn. Egyszerűen fogalmazva nem telik rá. Valami olyasmi ez, mint amikor az ember másodszor is kifőzi ugyanazt a tea filtert. (brrr)! Igaz, előnye is van. Nem nagyon árt, még csak nem is bódít, legfeljebb egy kicsit többet jársz a lakás legkisebb helységébe, ami egy jó jel, és bizonyíték arra, hogy a vesédnek semmi baja. Az agyra szintén nem káros, mivel nincs benne alkohol, ami kioldaná az agysejtekből a gondolatot, ha esetleg van benne, vagy valami ahhoz hasonló. A lényeg, hogy nem ártalmas, de hát sör az ilyen?
Nem baj fiúk, fogjunk össze! Éljen a szolidaritásos koccintás!

Menjünk, és igyunk együtt egy kriglivel (vagy kettővel)!

2 megjegyzés:

tojpli írta...

Lehet hogyha bojkottot hirdetnénk a serfőzők ellen akkor a pálinka után némi sört is szabadna főzni?

james 36 írta...

Szia Laja!
Az lenne az érdekes, mindenféle fazekakkal tele lenne a lakás, és a feleség nem férne tűzhelyhez, mert mi főzőcskéznénk a "komlót".