2008. november 11., kedd

Pflum kertmozi





1922, Elkészült a hatalmas 3000 főt befogadó nézőterével, Europa legnagyobb kertmozija. Az itt bemutatott képeket nézegető embereket, még mai is lenyűgözi a létesítmény impozáns látványa. Talán arra gondolnának sokan, mint én, hogy de jó is lenne még egyszer a padok között ülni. Nézni és hallani Csita makogását, hallani Tarzan diadalmas, égig zengő ordítását, mellyel a világ tudtára adja a győzelmét, hogy legyőzte a legyőzhetetlent. De, tőlem lehetne akár a „Kövér és a Sovány”, a „Stan és Pan”, és sorolhatnám a címeket, pedig sok idő elmúlt már. A kertmozit nem látjuk többé, régen eltűnt örökre, de a régi filmek megmaradtak. A szobámban egy régi filmet, valami csodaszerkezet segítségével nézve, magam elé képzelem az itt látható képeket. Sajnos Pflum úr kinézete csak a képzeletemben létezik, soha nem láttam, és így nem találkozhattam vele. Élményekkel és álmokkal gazdagította életünket, talán a nehéz napok is könnyebben múltak el. Köszönjük.

6 megjegyzés:

james 36 írta...

Három csuda fotó,3 órai kemény munkával összehozott 11 sor írás, (írástudóknak könnyű)és senkitől egy jó szó?

Névtelen írta...

kedves james, nagyon feldobott ez az 'anno' sorozat. jomagam 3 evvel vagyok nalad fiatalabb igy en mint kossuth mozira emlekeztem a pflumra. persze nagyszuleim mindig a pflum mozit emlegettek. kerthelyisegeben rendeztek az elso aldozasokat, bermalasokat is, anno. a mozi eloadasok elott artista bemutatok is voltak. az epulet elott acsorogtak az un. szotyolasok, a galeris fazonok, ha meg emlekszel ra. csaladunk 1890 ota az attila utcaban lakott a hazat leromboltak a 60-as evekben, nyoma sincs mar. szeretnem a feldulas elotti kossuthi boltjait, vendegloit, cukraszdait osszeirni. ki emlekszik meg a hollanyi kolcsonkonytarra, vagy az edesseg boltokra, ora ekszer uzletre vagy a bav-ra?

András írta...

Zokog a lelkem hogy micsoda csodákat pusztítottak el és egy arctalan lelketlen élhetetlen világot teremtek a helyén.

james 36 írta...

Üdv András
Köszönöm, hogy írtál.
james

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm a munkádat! Három utcasaroknyira laktam a Pflum moziktól, és rengeteg szotyolát vettem ott a Virág Rózsiéktól, és söröztem a szomszédban később kialakított Sörkertben, mert ha a kertmozira nem is, de sörre mindig rávezette az embereket "az" a múlt.
Az Erdő utcai moziról (Turner Kálmán utca) nincs képed?
Üdvözlettel egy böskefalvy

Ágnes Rusai írta...

Csudajó fotók,nagy kár volt lebontani!