2011. szeptember 12., hétfő

A SOROKSÁRI VÍZIMALMOK TÁJÁN

 


Soroksár-egy jó hely - néven létezik egy fórum, sajnos igen kevés érdeklődő látogatja. Arra gondoltam, hogy talán a többi Soroksárral kapcsolatos bejegyzést ezek után, a FalArt blog lapjain jelentetem meg abban a reményben, hogy talán nagyobb érdeklődés mutatkozik majd iránta, illetve erre téved néhanapján egy-egy soroksári polgár, amint olvasnivalót keresgél.
Erzsébetfalvai és Kossuthfalván történt események után kutatva, olvasgatom, lapozgatom a Vasárnapi Újság lapjait. Néha-néha Soroksár neve is, előkerül valamilyen hírrel kapcsolatban.
Az alábbi pedig egy érdekes kis írás, igaz, ma már nem divatos formában, régies szavakból szőtt mondataival, de világos gondolat mentén haladva, semmi nehézséget nem okoz az értelmezése. Nekem nagyon tetszik.

A SOROKSÁRI VÍZIMALMOK TÁJÁN.
Aki megunja a főváros utczáin végig robogó kocsik zaját hallgatni, az ujságáruló gyerekek kiabálásába belefárad s eltelik a fényes kirakatok szemlélgetésével is, nagyon  hamar átvarázsolhatja magát olyan világba, a hol mind eme nagyvárosi dolgok hiányzanak, ahol még  szinte ősi állapotokat talál, akár csak száz mérföldnyire ragadná magával valami táltos, vagy bűbájos a főváros tornyos, kupolás palotái közül.
Nem is kell éhez sem táltos, sem bűbájos, de még csak villamos kocsi se ; valami nagy kirándulásra se kell felkészülni. Egyszerűen csak kimegy az ember az összekötő vasúti hidhoz, aztán sétál szépen lefelé, déli irányban a Duna - parton. Nem soká megy, már eléri az úgynevezett soroksári holt -Dunágat.  És ekkor már egész más világba jutott.
Hátamögött a hosszú, keskenyvashídon átrobogó vonatok zakatolása időnkint figyelmezteti még a czivilizált, gőzzel, villanynyal, gépekkel dolgozó, lázas munkában fáradó világra, de csakhamar ezt is elfelejti, hiszen ott látja maga előtt azt a másik világot, a mely még szinte érintetlenül megmaradt a maga régi valóságában. A  parton pátriarkhális vízimalmok kelepelnek csendes zakatolással, az itt ott még úszkáló jégtáblák közt vadkacsák, sirályok csaponganak egész otthonosan s hogy a kép teljes legyen, nem hiányzik a halász sem, aki nem holmi czifra, újmódi szerszámmal halászgat, hanem olyan régi készséggel, a milyennel már szépapja is fogdosta a harcsát, potykát, keszeget.
A különbség csak az, hogy még akkor ritkán húzták ki a hálót zsákmány nélkül, most meg ritkán akad bele egy-egy sovány keszeg. A molnárnak sincs már annyi dolga, mint hajdanában, mert, sajnos, mindenféle óriási gőz lisztgyárak emésztik már el a gabona javát.
Sőt a vadkacsák, sirályok száma is megfogyott a régihez képest; rajtuk is megérzik a hátultöltő puska hatása. De azért csak úszkálnak, csaponganak, a molnár őrölget, a halász halászgat szépen, csendesen mindaddig, míg egyszer csak majd azok a távolról füstölgő nagy gyárkémények idáig elhatolnak s elseprik az egyszerű ősi élet utolsó nyomát is.
.
VASÁRNAPI ÚJSÁG. 1905. 9. szám 138. oldal, és itt található a két fotó melléklet is. 

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na figyuzz 36-os ez nekem mind nagyon tetszik, de most csak egyet. Azt írja, hogy ritkán akad egy-egy sovány keszeg.
Akkor most mi van, tán bőséges a keszeg zsákmány? Öreg pecások mindig azt mondogatják, „bezzeg a régi időkben”.
Dodó.

Névtelen írta...

Szóval ugy akartam írni hogy 1905- ben, már sovány volt a keszeg zsákmány.
Az mondta aki irta.

Névtelen írta...

Nagyon jó a cikk, kösz.
Janek Pavlovics

james 36 írta...

Szevasztok Névtelenek!
Örülök, hogy írtatok,
de mi szükség az inkognitóra.

Zettvel írta...

Szia James!
Nyáron vízimolnárnak lenni tán nem lehetett annyira rossz, mert a melegben gyorsan meg lehetett mártózni, hűsölni...
No'de télen, a hideg dunai szélben...nem tudom akkor igazában hogy lehetett, de biztos akkor is kellett dolgozniuk...az pedig kemény lehetett

james 36 írta...

Szia Zoli!
Elöbb egy „snapsz”, ahogy az öreg sváb "Groß Vater" -om mondta, aztán igazi szalonnát kajáltak vöröshagymával, és kenyeret mellé.
Szóval került elég fűtőanyag a szervezetbe.
Nem fáztak.