2011. március 29., kedd

Pesterzsébeti utca, és házszámtáblák 3


Ha lassan is, de haladok egyáltalán?
Itt is van sok érdekesség: Vessünk csak egy pillantást a "Zápolya utcza" névvel ellátott táblára, és rögtön feltűnik, hogy a tulaj gondosan rács mögé zárta a táblát, pedig ilyen nevű utca már nincs Erzsébeten. Utca nincs, csak a táblából maradt még egy mint kuriózum, egy utolsó darab, mint a rég múlt idők hírmondója. Nyugodtan állíthatjuk, hogy ez egybe bizonyítékként is szolgál a kétkedők számára, hogy bizony ilyen nevű utca is volt valamikor.
Az "Atilla" utcza feliratú tábla 1920 körül készülhettek, mivel a "kiskiskosutis" nyomozása során kiderült, (én csak az 1905 -ben kiadott térképet tanulmányoztam) ,hogy 1905 ben "Attila" utcza felirat szerepel a térképen, az 1925. évben kiadott térképen, mint Atilla utcza szerepel. Kíváncsi lennék mi okból, és mennyi ideig használták a név ilyenfajta írásmódját.
.

4 megjegyzés:

Zettvel írta...

Szia James!
Nagyon jól mutatnak ezek a táblák; érdekesek, változatosak és amellett még nosztalgikus hangulatuk is van...!

Névtelen írta...

Szia James!
Jó lenne tudni, hogy mi volt az Attila utcza névadásának az alapja. A gugliba beirva több Atilla keresztnév kerül elő. Meg ez is: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__632709-melyik-a-helyes-attila-vagy-atilla
Laci

james 36 írta...

Szia Laci!
Ez nagyon jó, mivel most már azt is megtudtuk, hogy nem tudunk semmit. :) Nagy a valószínűsége annak, hogy a hódító Attiláról nevezték el.
Nyomd fől a fórumra, hogy az Attila, is meg az Atilla is helyes.
Törjék a fejüket a tagtársak. :)
james

Névtelen írta...

De sajnálom hogy megszűnt a blog