2010. január 7., csütörtök

Mamuska Albuma négy





......levelek és képeslapok
Jerusse Ferenc, Viczkó Vilmához írt szerelmes levelei több mint 100 évesek, és több mint 100 van amiről tudunk! Megnyugtatásul közölném, nem mind a száz levél kerül közlésre, egy pár képeslapot csupán, mint illusztrációt és három vagy négy szövegének a tartalmát és stílusát, mint érdekességet teszem egy kissé nagyképű kifejezéssel közkincsé, hogy ilyen is volt, és mit lehet azt tudni, talán még van is e világon. A korabeli levelek hasonló stílusban íródtak, fogalmazódtak. Némely levél olvasása alkalmával, túl érzelgősnek találom a szöveget, de Jerusse úr leírt szavainak őszinteségét semmi képen nem vonnám kétségbe. Talán egy kissé irigylem is. A feleségem 50 évvel ezelőtt azért igen csak meglepődött volna, ha hasonló szöveget nyílt levelezőlapon írok számára. Bevallom, nem vagyok egy költői alkat, és így nem is volt hasonló meglepetésben része még zárt boríték esetén sem. Ily sok vers idézettel, valamint vers formájában írt szerelmes levelet még életemben nem láttam és olvastam. Arra gondoltam az egészet összegyűjtöm, megfejtem a kézírásokat, és jobb olvashatóbb formába újra leírom az egészet levlaponként. Képes leszek rá? Erre azért nem esküszöm
Címzésként sok esetben csak annyit írtak, Határ út 27. vendéglő, Soroksári út Vendéglő, esetleg Külső Soroksári út. Mind a két helyen volt vendéglő, a Soroksári úton a 11 sz. alatt is.
Abban az időszakban a postást mindenki ismerte, és a postás bácsi is ismert mindenkit, és a legkacifántosabban címzett levelek is megtalálták az utat a posta lelkiismeretes munkájának köszönhetően. Komoly hírnevet vívtak ki ezzel a magyar postának azon a dolgozói, kik csupán csak ezzel foglalkoztak, a címnyomozó osztály, vagy valami hasonló névvel illették őket.
A Feri leggyakrabban, az alábbi megszólításokat használta Vilmácskának címzett leveleiben;
Kedves Viczkó Vilma kisasszonynak!
Szépreményű Viczkó Vilma úrleánynak!
Nagyreményű Viczkó Vilma Kisasszonynak!
Őnagysága Viczkó Vilma úrleánynak!
Őnagysága Viczkó Vilma úrhölgynek!
Aranyos Viczkó Vilma úrleánynak!
Édes Vilmácska!
Édes forrón szeretett Vilmikém!
Búcsúszavak;
- Fogadja Szívből jövő üdvözlő kívánalmaimat.
Örökre rabja: Feri
- Fogadja legőszintébb üdvkívánataimat.
Kézcsókolója Feri
-.Fogadja édes kis Vilmácskám
leghűbb imádójának kézcsókját.
Feri
- Fogadja őszinte üdvkívánataim, örökké rabja Feri.
- Számtalanszor ölel, csókol forrón szerető vőlegényed Feri.
A képeslapokon szereplő szövegek:
Eredj remény, maradj magadnak
Oly kedves vagy hogy hiszem
Hinnem kell szavadnak,
Ámbár tudom mindég csak hazudsz.
A reménység a legnagyobb gyötrelem;
Biztosat vágy tudni a szerelem.
Üdvözli kézcsókolója és imádója J.F.
1904
.
Kedves Viczkó Vilma kisasszonynak
Az erdőben elmerengve jártam,
Neved bevéstem egy nagy fába,
Nevedet idővel elfedi a moha,
De szívem feledni, téged nem fog soha.
Szívből üdvözlöm. J. F.
.
Kedves Vickó Vilma kisasszonynak
Helyben
Szombati ottlétemkor igen lesújtott azon tudat, hogy magácska beteg, mely nékem igen nagy szívfájdalmat okoz és sem éjjelem sem nappalom nincs. Igen óhajtanám Vilmácskát látni. ( itt nem olvasható)… az az kedden, tiszteletem teszem ha a kedves szülői úgy szintén kegyed megfogják engedni, hogy kegyedet láthassam.
Jobbulást kíván őszinte tisztelője. J.F.

Nincsenek megjegyzések: