2012. december 22., szombat

Parókia



A képeken, a pesterzsébeti evangélikusok 
Mikulás dombon épült Béke templomához tartozó parókia fotójának 
két változata látható.
Épült: Óváry Arthur tervei alapján 1927.

2012. december 20., csütörtök

Kiskutya a kabát alatt.





Három vagy négy napja ki sem mozdultam a lakásból a bánatos időjárás miatt, amikor rám jött a mehetnék. A feleségem rám nézett, mint aki mondani akar valamit, de aztán csak legyintett egyet, — azt hiszem felesleges, tette hozzá. Amennyiben hosszabb ideig maradsz távol, csak szólj, mert akkor sütök neked egy fél tarisznya hamuba sült pogácsát, mondta mosolyogva. :)
Nem vártam meg a pogácsát, nekivágtam a tekergésnek. A „Kosutin” a Soriig sétálva élveztem a szaftos időt, néha szél fuvallat vágta arcomba a permetlészerű párás vizenyőt. Szaporázni kezdtem a lépteimet, hogy minél előbb elérjek az aluljáróhoz mely az állomáshoz vezet. Meglepődve tapasztaltam a falakra tekintve, egy-két nem túlságosan látványos graffiti társaságában a rengeteg firkálmányt. Bizonyára ritkábban tisztítják a falakat mint annak előtte, de lehetnek anyagi okai az elmaradt munkálatoknak. Más ötletem nem lévén, elővettem a masinám a fotózáshoz, hogy megörökítsem a fújt, firkált falakat az utókor számára.:) Nem tudtam eldönteni melyiket fotózzam, amikor észrevettem egy felém tartó fiatalembert. Valami szokatlan volt rajta.
Közelebb érvén láttam meg, hogy a mellkasánál mozog valami a cipzáras kabát alól, egy aranyos kutyus tekingetett ki élénk szemeivel és ismerkedett a látottakkal. Rögtön megkértem a fiatalembert, hogy álljon modellt a kiskutyával. Fotózás közben elmondta, meglepetés lesz a gyerekek számára az ajándék kutyus. Számomra is meglepetés volt találkozni ezzel a kis szőrmókkal, örömet éreztem amikor megsimogattam, és szerencsésnek tartom magam, mert ilyen téma került lencsevégre.

2012. december 4., kedd

KISKIRÁLYLÁNY






Kiskirálylány szobor

A járókelőt nézelődésre csábító szobor Marton László (1925-2008) Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Duna parton Az arra sétálók pillantása azonnal megakad a Kiskirálylány szobrán. Üdítő látvány mindenki számára, tapasztalataim alapján a járókelők többsége több figyelmet és időt szentel a látványra, mint egy pillantás. E szobor nagyobb méretben, 1990-ben került a Duna-korzóra, és másodpéldánya Tapolcára a művész szülővárosába. Ugyanezen szobor másolata áll -a művész adományaként- még Japánban is, a Tokyo Metropolitan Art Space halljában.
A „Kiskirálylány” című szobor eredeti (50 cm-es) kisplasztikája 1972-ben készült.
Az eredeti kisplasztika a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona.
A művészt első házasságából született, legidősebb lányát ábrázolja.
Az 5 éves Évike ihlette meg édesapját azzal, hogy gyakran játszott királylány jelmezben, hosszú, újságból készült koronával a fején, a tabáni játszótéren. Ez a látvány késztette a művészt a szobor megalkotására, melyet „Kiskirálylány” címen mintázott meg.
Rövid idő múltával Budapest szimbólumává vált. 

2012. december 2., vasárnap

Pesterzsébet régi-photográfiák 20












A Pesterzsébeti Múzeum gyűjteményéből.

 

Mindig akad valami. 

Remélem egy régi nézegetőnek eszébe jut, talán akad egy-két régi képe valahol a fiók mélyén, és elküldi, hogy rakjam fel, az egyre gyarapodó.többi közé. 
Annak sokan örülnénk.